3 Ocak 2014 Cuma

Aşure..




Aşuremizi yaptık,dağıttık işte tarifi;
AŞÛRE
2 su bardağı döğme ( buğday)
1 su bardağı fasulye
1 su bardağı nohut
1/2 çay bardağı pirinç
1/2 su bardağı ılık süt
1/2 çay bardağı kuş üzümü
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı kuru kayısı ( doğranmış)
6 adet kuru incir
1 adet elma
2 adet kök tarçın
4.5 su bardağı şeker
Süslemek için
Ceviz
Antep fıstığı
Nar
Tarçın
Yapılışı;
Buğdayı akşamdan birkaç su yıkayıp üstünü aşacak kadar su da 5 dak. haşlayıp süzüyoruz tekrar aynı miktar sıcak su ekleyip 5 dak. daha haşlayıp üstünü kapatarak bırakıyoruz.
Nohut ve fasulyeyi ıslatıp bırakıyoruz.
Sabah buğdayın üzerine tekrar üzerini aşacak kadar su ekleyip kaynatmaya başlıyoruz,ara ara karıştırarak biraz özleşene kadar kaynatıyoruz, üzerine ayrı ayrı haşladığımız nohut ve fasulyeyi ve yıkadığımız pirinci ekliyoruz, bu arada kök tarçınları da atıyoruz ve dibinin tutmaması için karıştırarak 10 -15 dak. kaynatıyoruz. Üzerine küp doğranmış elmayı, önceden sıcak suda ıslattığımız kayısıyı ekliyoruz. Elmalar pişince önceden bir taşım kaynatıp suyunu süzdüğümüz kuru üzüm, kuş üzümü ve sütü ekliyoruz yine biraz kaynatıp şekerini ve yine haşlayıp süzdüğünüz doğranmış kuru inciri ekliyoruz, bir taşım daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Bu arada aralarda yeterli miktarda su eklemesi yaparak kıvamını ayarlıyoruz( soğuyunca koyulaşacağını göz önünde bulundurarak ) yarım saat dinlendirip kâselere alıyor ve dilediğimiz şekilde üstünü süslüyoruz...
Afiyet olsun ...
Allah kabul etsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...